Dienstag, 14. Juni 2011

Beqir Cikaqi: Shkolla shqipe e Bassanos e përfundoi vitin e dhjetë shkollor E Hene, 13-06-2011, 08:03pm (GMT+1)

Beqir Cikaqi: Shkolla shqipe e Bassanos e përfundoi vitin e dhjetë shkollor
E Hene, 13-06-2011, 08:03pm (GMT+1)Shkolla shqipe e Bassanos e përfundoi vitin e dhjetë shkollor

Nga Beqir Cikaqi

Të shtunën me 11 qershor  2011,në Cartigliano(lokalitet i Bassanos) shkolla shqipe e Bassanos që vepron në gjirin e Shoqatës “Bashkimi Kombëtar”,e përfundoi vitin shkollor 2010/11, me një ceremoni modeste.  Ishte ky viti e dhjetë shkollor i shkollës shqipe të Bassanos. Merit të veqannt për përfundimin e këtjë viti shkollor  ka z. Ragip Thaqi, i cili vullnetarisht e ushtroi detyrën e mësuesit gjat këtij viti shkollor, por nuk duhet harruar edhe kontributi i prindërve që i sollen  fëmijët e tyre gjat këtijë viti shkollor. Gjithashtu merita ka edhe kryesia e shoqates “Bashkimi Kombëtar”, etj.
Në ditën e fundit të vitit shkollor, përveq nxënësve, mësuesit të tyre,  prezent ishin edhe prinderit e nxënësve, drejtues të Shoqatës, dhe ish mësues të kësaj shkolle. Ndersa si musafir  e nderit, ishte poetja me origjin nga Medvegja, zonja Miradie Zymberi-Avdullahi  me familjen e e vet, që kishte bërë disa kilometra rrugë vetëm që të marrë pjesë në këtë përfundim të vitit shkollor të kësaj shkolle shqipe, e vetmja në Privincen e Viçencës kwtu nw Itali
Krahas përfundimit të vitit shkollor, si zakonisht edhe gjat viteve të tjera, u kujtuan edhe dy datat e rwndësishme për historin e popullit shqiptar, 10 qershori(i vitit 1878) dita e Lidhjes së Prizrenit, dhe 12 qershori(i vitit 1999) dita e  Çlirimit te Kosovës nga forcat  pushtuese serbe.
Mësuesi, Ragip Thaqi, e hapi dhe e drejtoi kwtë ceremoni, duke i pwrshwndetur të pranishmit, dhe që në fillim nxënësja Adelina Halimi, vijuese  e shkollës shqipe interpretoi himnin kombëtar sipas notave muzikore. Mandej të pranishmit i përshëndeti, kryetari i shoqatës “Bashkimi Kombëtar”, z. Avdi Beqiri. Poetes. Miradie Zymberi-Avdullahi, si musafie e nderit iu dha fjala menjëherë pas kryetarit të Shoqates. Zonja Miradie Avdullahu, u ndie mjaftë e lumtur që ishte në këtë përfundim twvitit shkollor të kësaj shkolle shqipe, e cila ndër të tjera potencoi:”…ka kohë që kam ndëgjuar e lexuar për aktivitetin e Shoqatës”Bashkimi Kombëtar” dhe dhe aktivitetin shkolles shqipe, prandaj mezi e kam pritur që të jem në mesin e Tuaj, të nderuar bashkëatdhetar , motra e vëllëzër. Ju, duhet të mburreni për këtë  aktivitet kombëtar, madje edhe unë jam mburrur për  këtë aktivitet tuajin, e duhet mburret çdo kush që e ndien veten se ka gjak shqiptari. Ju dëshirojë të vazhdoni edhe në të ardhmen, për çka do të mundohem edhe unë me dhënë  kontributin  tim të mundshëm…”
Për  datat e Lidhjes së Prizrenit  dhe  Ditën e Çlirimit të Kosovës, mësuesi i shkollës z. Ragip Thaqi, e kishte parashikuar që fjalen të ia jap  kolegut, ish mësuesit disavjeqar të kësaj shkollle( autori i këtijë shkrimi) B.C. i cili pasi i përshëndeti të pranishmit, u shpreh se ndihemi emocionuar sidomos kur gjendem para nxënësve, ndaj të cilëve isha i detyruar të ndahem përkohësisht, për shkak të shuarjes së vendit të punës( në firmen italiane para disa muajve). Megjithat i përgëzojë nxënësit, kolegun, prindërit e nxënesvë, dhe të gjithë ata që kan kontribuar qw shkolla shqipe e Bassanos të mos e ndërpres aktivitetin e vet patriotik e kombëtar... Lidhja shqiptare e Prizrenit  e cila,  një ditë më parë kishte 133 vjetorin e mbajtjes, është një aktivitet shumë i rëndësishëm kombëtar,  kishte  një program më gjithëkombëtar se çdo aktivitet tjetër, prandaj kur do që të ndodh bashkimi kombëtar(ajo ditë tashmë nuk do të jetë e largët), duhet që Prizreni të jetë  kryeqytet  i Shqiptarisë... Në historin më të re kombëtare është edhe  12 Qershori i vitit 1999, Dita e Çlirimit të Kosovës, ku forcat ushtarake policore serbe  u larguan pwrfundimisht nga Kosova, pjesë e aneksuar pa drejtësisht nga trungu shqiptar për afro një shekulli. Për atë ditw, konributi është i të gjithve, por i dëshmorëve që lan gjakun e tyre, i  invalidët që dhan pjesët e trupit të tye, për luftëtrët e lirise që shpesh në vend të jastekut kam përdor cungun apo gurin, në vend te dyshekut kan grumbulluar gjethet e dushku, në vend te ushqimit kan shfrytzuar  frytet e bimëve të egra, ata jan më meritorët, e duhet të jenë më krenarët,etj. prandaj nuk guxohet të anashkalohen kursesi,...”
Më pas, nxënësit e shkollës shqipe u paraqiten me poezi  që kishin pregaditur, për gjihen, për dëshmorët, etj. të cilat i kishte përzgjedhur mësuesi Ragip Thaqi. Me poezi u paraqiten:A rbenit Mehmeti, Brikena Berani,Erblin Berisha, Rinor  e Rinesa Thaqi, Donika Boja, etj.etj. Ndërsa, ish nxënësja  Edona Thaqi, edhe kësaj radhe nuk mungoi në intërpretime, edhe pse ka vite që ka përfunduar (për arsye moshe) shkollën shqipe të MP.
Për nxënësit vijues, si çdo vit(më parë) është menduar të iu ndahen CERTIFIKATA, si dëshmi që ishin vijues.  Se shqiptarët  kan virtutin e  respektit për musafirin, ku do që janë.  në atdhe apo në diaspor, u vërtetua  me gjestin e drejtuesve të shkollës shqipe e shoqatws, duke e nderuar musfiren, poeten  nga Medvegja, zonjen  Miradie Zymberi-Avdullahi, që t’i ndajë Certifikatat nxënësve vijues, të  nënshkruar nga mesuesi, kryetari i shoqatës dhe vulosur gjithashtu me vulw tw Shoqatës “Bashkimi Kombëtar”. Jo vetëm kaq, musafres së nderit  iu dhuruan  nga kryetari z. Avdi Beqiri, edhe nga një kopje e të dy librave, autori i të cilave është (tashmë ish)  mësues i shkollës shqipe dhe aktvist shumw vjeqar i shoqatës”Bashkimi Kombwtar”.
Në mbyllje mësuesi i shkollës, z.Ragip Thaqi   duke i falemenderuar edhe një herë të gjithë të pranishmit, iu kujtojë se manifestimi i ardhshëm do të jetë në vitin e ardhshëm shkollor, ku do te festohet dhjetevjetori i shkollës shqipe, për çka është pregaditur edhe libri monografik(Shkolla shqipe e Bassanos), ku shpresohet të gjenden sponzor për finalizimin  këtijë libri. Në fund në një koktej rasti të  prgaditur nga prindërit e nxënësve,  u zhvillua një bisedë e përbashkët e lirë, duke shkëmbyer ide e mendime të ndryshme rreth masovizimit të shkollës shqipe të mësimit plotësues.. Gjatë gjithkësaj ceremonie  prindi dhe bashkeatdhetari nga Shkupi, z. Fatmir Halimi vazhdimisht bënte fotografime.
11 qershor 2011, Cartigliano-Bassano(VI)

Samstag, 11. Juni 2011

Pal Sokoli: LSHAKSH-ja mbajti manifestimin letrar për mërgatën ‘’Azem Shkreli’’ në Ennepetal - Gjermani

Pal Sokoli: LSHAKSH-ja mbajti manifestimin letrar për mërgatën ‘’Azem Shkreli’’ në Ennepetal - Gjermani
E Premte, 10-06-2011, 08:05pm (GMT+1)LSHAKSH-JA  MBAJTI MANIFESTIMIN LETRAR PËR MËRGATËN ”AZEM SHKRELI”  NE ENNEPETAL-GJERMANI

            Ja edhe fjala na la përgjithmonë, po arratisët fjala
            Në mbesim pa fjalë paj s’ka shëmtim që s’na ka hije./Azem Shkreli

Nga Pal Sokoli

Në sallën e mbushur plotë me dashamirë të fjalës së shkruar dhe dashamir personal të shkrimtarit të mirënjohur Azem Shkreli, shkrimtarë e krijues të gjitha lëmenjve të artit nga të gjitha anët e Gjermanisë dhe nga disa vende të Europës dhe SHBA-ve ishin ardhur për të marrë pjesë në manifestimin letrarë tanimë tradicional qe e organizon për se dyti herë Lidhja e Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptar në Gjermani...
Errësohet salla, mbetët vetëm portreti i Azem Shkrelit si sfond sikur dëshironte të përshëndetët me të gjithë të pranishmit qe ishin mbledhur për të. Nga një cep i skenës dëgjohej një melodi fyelli me motive Rugove dhe nga ana tjetër kumbojnë disa vargje nga “Karnavali i bardhë” herë të recituara e herë të kënduara nga artistët e Lidhjes së shkrimtarëve shqiptar; Dan Gashi (me fyell) dhe Agim Gashi (interpretim). Prezantuesja Blerta Kelmendi e shpalli të hapur këtë manifestim  përshëndeti të gjithë të pranishmit dhe i dha fjalën kryetarit të LSHAKSH-në Gjermani z. Martin Çunit i cili përveç qe përshëndeti të gjithë të pranishmit në emër të Lidhjes, shprehu edhe një dozë të pakënaqësisë rreth organizimit të shqiptarëve në mërgatën tonë.” Ne po përpiqemi qe ta mbajmë gjallë kulturën dhe traditën tonë shqiptare këtu në zemër të Europës dhe kemi çka të prezantojmë, këtë e kemi dëshmuar qe nga antika e deri me tani, edhe me pak më shumë organizim do ta prezantonim atë edhe me mirë” tha në mes tjerash z. Martin Çuni. LSHAKSH- në Gjermani ka kontribuar shumë për ngritjen e vetëdijes kulturore në mërgatën shqiptare në Gjermani, po asaj edhe duhet ti ndihmohet edhe me mjete qe të prezantohet edhe me më dinjitet. Ne po mbijetojmë falë angazhimit të pakompromis të një elite te saj udhëheqëse” tha z. Çuni. Pastaj z. Çuni përshëndeti familjen Shkreli, “Ishte familja Shkreli qe na bashkoj sot, ishte Azem Shkreli qe na bashkoj sot”, dhe përsërit një fjali të cilën e thoshte edhe Azem Shkreli sa ishte gjallë;”Kur do të ju mbushet mendja shqiptarëve të bashkohen”, përfundoj z. Martin Çuni. Pastaj fjalën e mori z. Shaban Cakolli qe ishte referuesi kryesor i këtij takimi,i cili foli në përgjithësi për veprimtarin letrare dhe biografinë e Azem Shkrelit.” Azem Shkreli zë vend në krye të poezisë aktuale shqiptare. Krahas cilësisë, poezia e Shkrelit shënoi kthesë në rrjedhat e poezisë në Kosovë, e zgjeroi spektrin tematik,e subjektivizoi dhe intimizoi heroin lirik dhe çka është më me peshë, solli një ndjesi të re, të mprehtë ndaj gjuhës, dhe ndaj fjalës”. Pasi foli edhe për biografinë dhe bibliografinë e Azem Shkrelit, Shaban Cakolli ndër të tjera tha” Veprimtaria në poezi dhe në prozë e Azem Shkrelit në fund të viteve pesëdhjetë dhe në fillim të gjashtëdhjetave, shënon kthesë cilësore dhe kthesë në praktikat krijuese letrare. Gjatë viteve pesëdhjetë, si gjimnazist, Azem Shkreli, ka mundur të lexojë nga letërsia e kohës në gjuhën shqipe një poezi tematikisht të kufizuar, me strukturë dhe sajim artistik gjuhësor pa origjinalitetin e duhur. Në prozë gjendja ishte edhe më e varfër. Me përjashtim të ndonjë emri, ajo pak prozë e autorëve jo fort të talentuar, kryesisht trajtonte tematikën e luftës dhe të fitores përmes rrëfimit klishe bardh e zi dhe të metodës së realizmit socialist.
Kështu Azem Shkreli shënoi kthesën e parë më të rëndësishme në poezi, në radhë të parë, duke e çliruar Unin lirik intim nga ai kolektiv, duke selitur në të temën e dashurisë për vendlindjen dhe duke portretizuar njeriun e truallit rugovas, me ngjyrimet e traditës dhe të lashtësisë, dashurinë për vashën, lirikën peizazhiste, etj”. Shaban Cakolli recitoi edhe disa vargje nga veprimtaria poetike e Azem Shkrelit, të cilat i krahasoi më kohën kur i kishte shkruar dhe se si kishin ruajtur aktualitetin deri në ditët tona. ”Poezia e tij është e pavdekshme dhe se Azem Shkreli është vet poezia”,përfundoi z. Cakolli. Me një këngë të përgatitur enkas për këtë takim, këngëtari i ynë gjithashtu në mërgatë, tenori ose bilbili ynë, Shkodran Tolaj  e hapi vargun e këngëve të programuara për këtë takim. Kënga quhej”Këngë me miq”nga vepra  “Zogj dhe Gur” e Azem Shkrelit, muzika nga Ilir Shaqiri dhe me  orkestrimin e vet Shkodran Tolajt. Pastaj nxënësit e shkollës shqipe,Herolinda Gashi,Bedri Demelezi si edhe Fatbardha dhe Valdrin Salihu të drejtuar nga mësuesi Sami  Thaqi, recituan një recital qe nga veprat e Azem Shkrelit e kishte përgatitur Pal Sokoli(Unë). Pjesë të zgjedhura nga parathënia e shkruar nga profesor Anton Berisha në veprën”Rrënjë të Gurta” lexova unë. Driton Gashi është një këngëtar tjetër qe është gjithmonë aty ku  është edhe LSHAKSH-ja këndoi këngë nga albumi i tij i posa dalë në  dritë. Pjesën artistike të këtij manifestimi “poezi për Azem Shkrelin” e hapi Lorika Shkreli, (e mbesa e Azem Shkrelit dhe autore)  me një poezi në gjuhën gjermane “Unvermärkt”. Pastaj një poezi gjithashtu në gjuhën gjermane”Landschaft von Rugova” na e recitoj edhe nipi i Azem Shrelit,Gent Shkreli. Rapsodi dhe poeti ynë Agim Gashi recitoi dy poezi përkushtuese për Azem Shkrelin,”In memoriam për Azem Shkrelin” te shkruar vet dhe poemën”Shkrel qe Shkrel qebesa” të poetit Mentor Thaqi. Me poezinë “Krenari e trisht” e cila ishte e kushtuar fisit Shkreli dhe e frymëzuar nga një takim me një shkrelian nga sanxhaku, lexoi z. Martin Çuni. Pastaj z. Dibran Demaku përshëndeti familjen Shkreli dhe recitoi poezi kushtuar poetit të madh Azem Shkreli. Pastaj grupi i valleve të shkollës shqipe të Wupertalit dhe të përgatitur nga mësuesi Sami Thaqi, luajtën “Vallen e Festivalit” dhe “Valle Dasme”, Poeti Hasan Qyqalla përshëndeti të pranishmit dhe recitoi poezinë “Psalme për Kosovën”  dhe “Monolog poetesh”qe ishin të lidhura me emrin e A.Shkrelit. Shaban Cakolli, pasi foli për Shkrelin si ambasador i kulturës shqipe ne Gjermani ai recitoi  poezinë,“Ndarje qe dhemb” e shkruar pikërisht atëherë kur kishte dëgjuar lajmin e dhimbshëm për A. Shkrelin. Rapsodi Agim Gashi këndoi një elegji për Azemin,të përcjellë  me Sharki. Jeton Kelmendi i cili se bashku me përfaqësuesin diplomatik të ambasadës së Kosovës në Bruksel, z. Gani Azemi, të ardhur nga  Belgjika posaçërisht për këtë takim përkushtues, përshëndeti familjen Shkreli, nuk nguroj qe të lëvdoi edhe Lidhjen e Shkrimtarëve, artistëve, krijuesve shqiptarë në Gjermani, për aktivitetet e lakmueshme artistike. Jetoni lexoi një poezi për Nënën Terezë ku përmendët edhe Azem Shkreli edhe të tjerë. Z. Gani Azemi evokoi kujtime për A. Shkrelin dhe bëri apel të krijuesit qe të bëjnë përkthimin e veprave të Azem Shkrelit në gjuhët e ndryshme të Europës se ka vlera të çmueshme. Poeti Faruk Tasholi, Azem Shkrelin e quajti aristokrat të fjalës së shkruar, atë e krahasoi me Lazgush Poradecin. Azem Shkreli me dukët sikur ende është i gjallë, kjo është një nderë për të dhe për artin shqiptare, pastaj lexoi dy miniatura”Ndarja e ndarjeve” dhe “Homazh në Butrint”. Pal Sokoli(unë)lexova letrat përshëndetëse të shkrimtarëve apo edhe të dashamirëve të tjerë qe në pamundësi të marrin pjesë në këtë manifestim letrar, sidomos nga Ministri i emigracionit, Ibrahim Makolli, pastaj, Rrok Berisha, Pal Ndrecaj ,Namik Selmani, Sabit Rrustemaj, Sabit Gecaj, Lindita Prengaj, Alma Papamihali, përfaqësuesit e radios”Zëri i Arbërit”, Qerim Shkreli etj, pastaj lexova edhe poezinë me titull “Zoti foli shqip” kushtuar Azem Shkrelit. Poezinë” Plagët e dhembjes shëroi me vargje” kushtuar  Azem Shkreli lexoi edhe poetja Angjelinë Bardhaj (Enxhi)”. Poetja  Sabahate Byci lexoi dy poezi nga libri i saj i sapobotuar. Poeti Ali R.Berisha përshëndeti familjen Shkreli dhe lexoi disa aforizma nga veprat e tij. Ali R. Berisha evokoi edhe disa kujtime nga jeta e përbashkët me A. Shkrelin, edhe si poet, edhe si ndërmjetësues i paqes në mes shqiptarëve. Pas përfundimit të pjesës artistike të këtij manifestimi, kaluam të shpallja e fituesve të konkursit letrar”Azem Shkreli”.Z Hasan Qyqalla njëri nga anëtarët e komisionit shpalli fituesit e konkursit. Hasani pasi foli për konkurrencën e fortë të këtij konkursi, ku kishte konkurrues nga shumë shtete të botës shpalli fituesit.
1. Vendin e parë, poetja Rita Saliu me përmbledhjen “Engjëjt nuk jetojnë në tokë” , poezi
2. Vendi i dytë; poeti Jeton Kelmendi më përmbledhjen poetike”Rrugëtimi i mendimeve”
3. Dy vende të treta i ndanë shkrimtari Pal Ndrecaj për romanin “Lista e zezë” dhe Shaban Cakolli me përmbledhjen  poetike“Agshol”.
Z.Hasan Qyqalla komunikoj edhe arsyetimet të shkurtra rreth veprave të shpërblyera. Çmimet e fituesve të Konkursit letrar për mërgatën”Azem Shkreli” i ndau i biri i Azem Shkreli,Valon Shkreli. Të gjithë fituesit u falënderuan dhe shprehen mirënjohje për familjen Shkreli, si edhe për poetin e madh Azem Shkreli, qe na la një trashëgimi të pasur kulturore.
LSHAKSH-në Gjermani ndau edhe dy mirënjohje për dy poetëve të saj; z. Avni Bellaina dhe znj. Sabahate Byci te cilat ja u ndau kryetari z. Martin Çuni. Në pauzën një ore, te gjithë të pranishmit kishin mundësi të ushqehen me ushqime bufe të përgatitura nga LSHAKSH-në Gjermani, për të filluar me pjesën e dytë të aktivitetit të Lidhjes sonë qe manifestohej me promovimin e katër veprave letrare. Promovuan librat e tyre z. Mentor Thaqi, Hasan Qyqalla, Dibran Demaku dhe Sabahate Byci, për të cilët do të japim një shkrim të veçantë.
Manifestimi letrarë “Azem Shkreli” është një ngjarje shumë më rendësi për mërgatën shqiptare sidomos këtu në Gjermani, është i rëndësisë se veçantë  sepse i bënë  një nderë shkrimtarit tonë të madh Azem Shkrelit, për ta përkujtuar jetën dhe veprën e tij letrare edhe pse ajo në veti është e pavdekshme dhe e pa harruar. Ajo është e rëndësisë së veçantë edhe për shkakun se po stimulon krijuesit në mërgatë për të shkruar vepra të reja, për tu bashkuar e përkujtuar atë. Është  edhe një satisfaksion shpirtërorë edhe  për familjen Shkreli e cila qe dy vite këtë manifestim dhe konkurs letrar ja ka besuar LSHAKSH-n Gjermani. Familja Shkreli edhe e ka sponsorizuar këtë takim për qëllimet qe i ceka më lartë. A kishte më kënaqësi të madhe se kur në këtë manifestim takoje shkrimtar dhe krijues nga të gjitha anët e Gjermanisë, nga shumë shtete të Europës, po edhe nga SHBA-të, nga edhe kishim dy fitues të këtij Konkursi(Rita Saliun dhe Pal Ndrecajn). Nga Belgjika kishim talentin e letrave shqipe Jeton Kelmendin(gjithashtu fitues në këtë Konkurs) si  dhe shumë e shumë të tjerë qe tani nuk po i përmendim, pastaj këngëtar të njohur si Shkodran Tolajn ,Agim Gashin e Driton Gashin, pastaj këngëtarët e reja, motrat Tahiri, recitatorët e shkollës shqipe nga Wupertali se bashku me valltarët e kësaj shkolle. Pastaj të gjithë shkrimtarët e Lidhjes sonë qe të tubuar rreth kryetarit të saj Martin Çuni, plotësonin çdo zbrazësi të këtij manifestimi me veprimtaritë  e tyre. Prezantuesen e shkëlqyer, studenten Blerta Kelmendi e cila ishte gjithnjë në krye të detyrës. Po lind pyetja se çka i mungon kësaj Lidhje... kur ka gjithë këtë motivim për veprimtari kulturore këtu në mërgatë. Çdo Shoqatë mbahet aktive atëherë kur edhe anëtarësia e saj janë aktiv. Aktiv do të thotë ta  ndihmosh me punë dhe me mjete atë celulë qe edhe ti vetë i takon. Kur them me punë(lexo,aktivitet) dhe me mjete, këto nuk bëjnë njëra pa tjetrën. LSHAKSH-në Gjermani numëron diku mbi njëqind anëtarë dhe me një anëtarësi minimale prej pesë euro në muaj(qe është e barabartë me një pako cigaresh), po të paguhej me rregull do të kishim gjashtëmijë euro në vit në konton tonë. Kjo shumë do të na mjaftonte qe të sponsorizojmë përveç Konkursit letrar “Azem Shkreli” edhe aktivitet tjera e besa edhe të revistës “Muza Shqiptare” qe disa kohë ka mbetur pa u botuar vetëm për mungesë mjetesh, po do të financonim edhe  ndonjë libër të anëtarëve të Lidhjes sonë. Pastaj ku janë edhe sponsorët tanë shqiptar qe shumë shpesh ndihmojnë veprimtari edhe me të parëndësishme se këto qe organizojmë ne në kuadër të Lidhjes sonë, pastaj duke e ditur se Lidhja jonë përfshinë aktivitetet kulturore në gjithë Gjermani, do të ishte e udhës qe institucionet tona, ministria e kulturës dhe ajo e mërgatës nga të dy shtetet shqiptare ta përkrahin dhe stimulojnë aktivitetin tonë. Është koha e fundit qe edhe veprimtarët tanë ta kuptojnë se çdo aktivitet kushton, sidomos këtu në perëndim. Le të jenë manifestimi i sotëm për A. Shkrelin një motiv për ta përkrahur, le të jetë manifestimi për Nënën Terezë një motiv më shumë, le të jetë takimi gjithashtu tradicional i  Koblencit  një motiv tjetër, le të jetë edhe promovimi i dhjeta librave në vit gjithashtu motiv qe të përkrahen aktivitetet tona për ta mbajtur të gjallë kulturën tonë shqiptare në zemër të Europës, aty ku e ka edhe vendin. Janë për tu lavdëruar të gjithë ata qe me mundin dhe me përkushtimin e tyre po përkrahin qe manifestimet e tilla si ky ti shijon mërgata ynë shqiptare dhe jo vetëm ajo. Si përfundim pas këtij apeli, përshëndes të gjithë ata qe me praninë e tyre e respektuan figurën e poetit të madh, respektuan LSHAKSH-në dhe të gjithë aktivistët e saj. Uroj të takohemi në manifestime të tjera.

Pal Sokoli: LSHAKSH-ja mbajti manifestimin letrar për mërgatën ‘’Azem Shkreli’’ në Ennepetal - Gjermani

Pal Sokoli: LSHAKSH-ja mbajti manifestimin letrar për mërgatën ‘’Azem Shkreli’’ në Ennepetal - Gjermani
E Premte, 10-06-2011, 08:05pm (GMT+1)LSHAKSH-JA  MBAJTI MANIFESTIMIN LETRAR PËR MËRGATËN ”AZEM SHKRELI”  NE ENNEPETAL-GJERMANI

            Ja edhe fjala na la përgjithmonë, po arratisët fjala
            Në mbesim pa fjalë paj s’ka shëmtim që s’na ka hije./Azem Shkreli

Nga Pal Sokoli

Në sallën e mbushur plotë me dashamirë të fjalës së shkruar dhe dashamir personal të shkrimtarit të mirënjohur Azem Shkreli, shkrimtarë e krijues të gjitha lëmenjve të artit nga të gjitha anët e Gjermanisë dhe nga disa vende të Europës dhe SHBA-ve ishin ardhur për të marrë pjesë në manifestimin letrarë tanimë tradicional qe e organizon për se dyti herë Lidhja e Shkrimtarëve, Artistëve dhe Krijuesve Shqiptar në Gjermani...
Errësohet salla, mbetët vetëm portreti i Azem Shkrelit si sfond sikur dëshironte të përshëndetët me të gjithë të pranishmit qe ishin mbledhur për të. Nga një cep i skenës dëgjohej një melodi fyelli me motive Rugove dhe nga ana tjetër kumbojnë disa vargje nga “Karnavali i bardhë” herë të recituara e herë të kënduara nga artistët e Lidhjes së shkrimtarëve shqiptar; Dan Gashi (me fyell) dhe Agim Gashi (interpretim). Prezantuesja Blerta Kelmendi e shpalli të hapur këtë manifestim  përshëndeti të gjithë të pranishmit dhe i dha fjalën kryetarit të LSHAKSH-në Gjermani z. Martin Çunit i cili përveç qe përshëndeti të gjithë të pranishmit në emër të Lidhjes, shprehu edhe një dozë të pakënaqësisë rreth organizimit të shqiptarëve në mërgatën tonë.” Ne po përpiqemi qe ta mbajmë gjallë kulturën dhe traditën tonë shqiptare këtu në zemër të Europës dhe kemi çka të prezantojmë, këtë e kemi dëshmuar qe nga antika e deri me tani, edhe me pak më shumë organizim do ta prezantonim atë edhe me mirë” tha në mes tjerash z. Martin Çuni. LSHAKSH- në Gjermani ka kontribuar shumë për ngritjen e vetëdijes kulturore në mërgatën shqiptare në Gjermani, po asaj edhe duhet ti ndihmohet edhe me mjete qe të prezantohet edhe me më dinjitet. Ne po mbijetojmë falë angazhimit të pakompromis të një elite te saj udhëheqëse” tha z. Çuni. Pastaj z. Çuni përshëndeti familjen Shkreli, “Ishte familja Shkreli qe na bashkoj sot, ishte Azem Shkreli qe na bashkoj sot”, dhe përsërit një fjali të cilën e thoshte edhe Azem Shkreli sa ishte gjallë;”Kur do të ju mbushet mendja shqiptarëve të bashkohen”, përfundoj z. Martin Çuni. Pastaj fjalën e mori z. Shaban Cakolli qe ishte referuesi kryesor i këtij takimi,i cili foli në përgjithësi për veprimtarin letrare dhe biografinë e Azem Shkrelit.” Azem Shkreli zë vend në krye të poezisë aktuale shqiptare. Krahas cilësisë, poezia e Shkrelit shënoi kthesë në rrjedhat e poezisë në Kosovë, e zgjeroi spektrin tematik,e subjektivizoi dhe intimizoi heroin lirik dhe çka është më me peshë, solli një ndjesi të re, të mprehtë ndaj gjuhës, dhe ndaj fjalës”. Pasi foli edhe për biografinë dhe bibliografinë e Azem Shkrelit, Shaban Cakolli ndër të tjera tha” Veprimtaria në poezi dhe në prozë e Azem Shkrelit në fund të viteve pesëdhjetë dhe në fillim të gjashtëdhjetave, shënon kthesë cilësore dhe kthesë në praktikat krijuese letrare. Gjatë viteve pesëdhjetë, si gjimnazist, Azem Shkreli, ka mundur të lexojë nga letërsia e kohës në gjuhën shqipe një poezi tematikisht të kufizuar, me strukturë dhe sajim artistik gjuhësor pa origjinalitetin e duhur. Në prozë gjendja ishte edhe më e varfër. Me përjashtim të ndonjë emri, ajo pak prozë e autorëve jo fort të talentuar, kryesisht trajtonte tematikën e luftës dhe të fitores përmes rrëfimit klishe bardh e zi dhe të metodës së realizmit socialist.
Kështu Azem Shkreli shënoi kthesën e parë më të rëndësishme në poezi, në radhë të parë, duke e çliruar Unin lirik intim nga ai kolektiv, duke selitur në të temën e dashurisë për vendlindjen dhe duke portretizuar njeriun e truallit rugovas, me ngjyrimet e traditës dhe të lashtësisë, dashurinë për vashën, lirikën peizazhiste, etj”. Shaban Cakolli recitoi edhe disa vargje nga veprimtaria poetike e Azem Shkrelit, të cilat i krahasoi më kohën kur i kishte shkruar dhe se si kishin ruajtur aktualitetin deri në ditët tona. ”Poezia e tij është e pavdekshme dhe se Azem Shkreli është vet poezia”,përfundoi z. Cakolli. Me një këngë të përgatitur enkas për këtë takim, këngëtari i ynë gjithashtu në mërgatë, tenori ose bilbili ynë, Shkodran Tolaj  e hapi vargun e këngëve të programuara për këtë takim. Kënga quhej”Këngë me miq”nga vepra  “Zogj dhe Gur” e Azem Shkrelit, muzika nga Ilir Shaqiri dhe me  orkestrimin e vet Shkodran Tolajt. Pastaj nxënësit e shkollës shqipe,Herolinda Gashi,Bedri Demelezi si edhe Fatbardha dhe Valdrin Salihu të drejtuar nga mësuesi Sami  Thaqi, recituan një recital qe nga veprat e Azem Shkrelit e kishte përgatitur Pal Sokoli(Unë). Pjesë të zgjedhura nga parathënia e shkruar nga profesor Anton Berisha në veprën”Rrënjë të Gurta” lexova unë. Driton Gashi është një këngëtar tjetër qe është gjithmonë aty ku  është edhe LSHAKSH-ja këndoi këngë nga albumi i tij i posa dalë në  dritë. Pjesën artistike të këtij manifestimi “poezi për Azem Shkrelin” e hapi Lorika Shkreli, (e mbesa e Azem Shkrelit dhe autore)  me një poezi në gjuhën gjermane “Unvermärkt”. Pastaj një poezi gjithashtu në gjuhën gjermane”Landschaft von Rugova” na e recitoj edhe nipi i Azem Shrelit,Gent Shkreli. Rapsodi dhe poeti ynë Agim Gashi recitoi dy poezi përkushtuese për Azem Shkrelin,”In memoriam për Azem Shkrelin” te shkruar vet dhe poemën”Shkrel qe Shkrel qebesa” të poetit Mentor Thaqi. Me poezinë “Krenari e trisht” e cila ishte e kushtuar fisit Shkreli dhe e frymëzuar nga një takim me një shkrelian nga sanxhaku, lexoi z. Martin Çuni. Pastaj z. Dibran Demaku përshëndeti familjen Shkreli dhe recitoi poezi kushtuar poetit të madh Azem Shkreli. Pastaj grupi i valleve të shkollës shqipe të Wupertalit dhe të përgatitur nga mësuesi Sami Thaqi, luajtën “Vallen e Festivalit” dhe “Valle Dasme”, Poeti Hasan Qyqalla përshëndeti të pranishmit dhe recitoi poezinë “Psalme për Kosovën”  dhe “Monolog poetesh”qe ishin të lidhura me emrin e A.Shkrelit. Shaban Cakolli, pasi foli për Shkrelin si ambasador i kulturës shqipe ne Gjermani ai recitoi  poezinë,“Ndarje qe dhemb” e shkruar pikërisht atëherë kur kishte dëgjuar lajmin e dhimbshëm për A. Shkrelin. Rapsodi Agim Gashi këndoi një elegji për Azemin,të përcjellë  me Sharki. Jeton Kelmendi i cili se bashku me përfaqësuesin diplomatik të ambasadës së Kosovës në Bruksel, z. Gani Azemi, të ardhur nga  Belgjika posaçërisht për këtë takim përkushtues, përshëndeti familjen Shkreli, nuk nguroj qe të lëvdoi edhe Lidhjen e Shkrimtarëve, artistëve, krijuesve shqiptarë në Gjermani, për aktivitetet e lakmueshme artistike. Jetoni lexoi një poezi për Nënën Terezë ku përmendët edhe Azem Shkreli edhe të tjerë. Z. Gani Azemi evokoi kujtime për A. Shkrelin dhe bëri apel të krijuesit qe të bëjnë përkthimin e veprave të Azem Shkrelit në gjuhët e ndryshme të Europës se ka vlera të çmueshme. Poeti Faruk Tasholi, Azem Shkrelin e quajti aristokrat të fjalës së shkruar, atë e krahasoi me Lazgush Poradecin. Azem Shkreli me dukët sikur ende është i gjallë, kjo është një nderë për të dhe për artin shqiptare, pastaj lexoi dy miniatura”Ndarja e ndarjeve” dhe “Homazh në Butrint”. Pal Sokoli(unë)lexova letrat përshëndetëse të shkrimtarëve apo edhe të dashamirëve të tjerë qe në pamundësi të marrin pjesë në këtë manifestim letrar, sidomos nga Ministri i emigracionit, Ibrahim Makolli, pastaj, Rrok Berisha, Pal Ndrecaj ,Namik Selmani, Sabit Rrustemaj, Sabit Gecaj, Lindita Prengaj, Alma Papamihali, përfaqësuesit e radios”Zëri i Arbërit”, Qerim Shkreli etj, pastaj lexova edhe poezinë me titull “Zoti foli shqip” kushtuar Azem Shkrelit. Poezinë” Plagët e dhembjes shëroi me vargje” kushtuar  Azem Shkreli lexoi edhe poetja Angjelinë Bardhaj (Enxhi)”. Poetja  Sabahate Byci lexoi dy poezi nga libri i saj i sapobotuar. Poeti Ali R.Berisha përshëndeti familjen Shkreli dhe lexoi disa aforizma nga veprat e tij. Ali R. Berisha evokoi edhe disa kujtime nga jeta e përbashkët me A. Shkrelin, edhe si poet, edhe si ndërmjetësues i paqes në mes shqiptarëve. Pas përfundimit të pjesës artistike të këtij manifestimi, kaluam të shpallja e fituesve të konkursit letrar”Azem Shkreli”.Z Hasan Qyqalla njëri nga anëtarët e komisionit shpalli fituesit e konkursit. Hasani pasi foli për konkurrencën e fortë të këtij konkursi, ku kishte konkurrues nga shumë shtete të botës shpalli fituesit.
1. Vendin e parë, poetja Rita Saliu me përmbledhjen “Engjëjt nuk jetojnë në tokë” , poezi
2. Vendi i dytë; poeti Jeton Kelmendi më përmbledhjen poetike”Rrugëtimi i mendimeve”
3. Dy vende të treta i ndanë shkrimtari Pal Ndrecaj për romanin “Lista e zezë” dhe Shaban Cakolli me përmbledhjen  poetike“Agshol”.
Z.Hasan Qyqalla komunikoj edhe arsyetimet të shkurtra rreth veprave të shpërblyera. Çmimet e fituesve të Konkursit letrar për mërgatën”Azem Shkreli” i ndau i biri i Azem Shkreli,Valon Shkreli. Të gjithë fituesit u falënderuan dhe shprehen mirënjohje për familjen Shkreli, si edhe për poetin e madh Azem Shkreli, qe na la një trashëgimi të pasur kulturore.
LSHAKSH-në Gjermani ndau edhe dy mirënjohje për dy poetëve të saj; z. Avni Bellaina dhe znj. Sabahate Byci te cilat ja u ndau kryetari z. Martin Çuni. Në pauzën një ore, te gjithë të pranishmit kishin mundësi të ushqehen me ushqime bufe të përgatitura nga LSHAKSH-në Gjermani, për të filluar me pjesën e dytë të aktivitetit të Lidhjes sonë qe manifestohej me promovimin e katër veprave letrare. Promovuan librat e tyre z. Mentor Thaqi, Hasan Qyqalla, Dibran Demaku dhe Sabahate Byci, për të cilët do të japim një shkrim të veçantë.
Manifestimi letrarë “Azem Shkreli” është një ngjarje shumë më rendësi për mërgatën shqiptare sidomos këtu në Gjermani, është i rëndësisë se veçantë  sepse i bënë  një nderë shkrimtarit tonë të madh Azem Shkrelit, për ta përkujtuar jetën dhe veprën e tij letrare edhe pse ajo në veti është e pavdekshme dhe e pa harruar. Ajo është e rëndësisë së veçantë edhe për shkakun se po stimulon krijuesit në mërgatë për të shkruar vepra të reja, për tu bashkuar e përkujtuar atë. Është  edhe një satisfaksion shpirtërorë edhe  për familjen Shkreli e cila qe dy vite këtë manifestim dhe konkurs letrar ja ka besuar LSHAKSH-n Gjermani. Familja Shkreli edhe e ka sponsorizuar këtë takim për qëllimet qe i ceka më lartë. A kishte më kënaqësi të madhe se kur në këtë manifestim takoje shkrimtar dhe krijues nga të gjitha anët e Gjermanisë, nga shumë shtete të Europës, po edhe nga SHBA-të, nga edhe kishim dy fitues të këtij Konkursi(Rita Saliun dhe Pal Ndrecajn). Nga Belgjika kishim talentin e letrave shqipe Jeton Kelmendin(gjithashtu fitues në këtë Konkurs) si  dhe shumë e shumë të tjerë qe tani nuk po i përmendim, pastaj këngëtar të njohur si Shkodran Tolajn ,Agim Gashin e Driton Gashin, pastaj këngëtarët e reja, motrat Tahiri, recitatorët e shkollës shqipe nga Wupertali se bashku me valltarët e kësaj shkolle. Pastaj të gjithë shkrimtarët e Lidhjes sonë qe të tubuar rreth kryetarit të saj Martin Çuni, plotësonin çdo zbrazësi të këtij manifestimi me veprimtaritë  e tyre. Prezantuesen e shkëlqyer, studenten Blerta Kelmendi e cila ishte gjithnjë në krye të detyrës. Po lind pyetja se çka i mungon kësaj Lidhje... kur ka gjithë këtë motivim për veprimtari kulturore këtu në mërgatë. Çdo Shoqatë mbahet aktive atëherë kur edhe anëtarësia e saj janë aktiv. Aktiv do të thotë ta  ndihmosh me punë dhe me mjete atë celulë qe edhe ti vetë i takon. Kur them me punë(lexo,aktivitet) dhe me mjete, këto nuk bëjnë njëra pa tjetrën. LSHAKSH-në Gjermani numëron diku mbi njëqind anëtarë dhe me një anëtarësi minimale prej pesë euro në muaj(qe është e barabartë me një pako cigaresh), po të paguhej me rregull do të kishim gjashtëmijë euro në vit në konton tonë. Kjo shumë do të na mjaftonte qe të sponsorizojmë përveç Konkursit letrar “Azem Shkreli” edhe aktivitet tjera e besa edhe të revistës “Muza Shqiptare” qe disa kohë ka mbetur pa u botuar vetëm për mungesë mjetesh, po do të financonim edhe  ndonjë libër të anëtarëve të Lidhjes sonë. Pastaj ku janë edhe sponsorët tanë shqiptar qe shumë shpesh ndihmojnë veprimtari edhe me të parëndësishme se këto qe organizojmë ne në kuadër të Lidhjes sonë, pastaj duke e ditur se Lidhja jonë përfshinë aktivitetet kulturore në gjithë Gjermani, do të ishte e udhës qe institucionet tona, ministria e kulturës dhe ajo e mërgatës nga të dy shtetet shqiptare ta përkrahin dhe stimulojnë aktivitetin tonë. Është koha e fundit qe edhe veprimtarët tanë ta kuptojnë se çdo aktivitet kushton, sidomos këtu në perëndim. Le të jenë manifestimi i sotëm për A. Shkrelin një motiv për ta përkrahur, le të jetë manifestimi për Nënën Terezë një motiv më shumë, le të jetë takimi gjithashtu tradicional i  Koblencit  një motiv tjetër, le të jetë edhe promovimi i dhjeta librave në vit gjithashtu motiv qe të përkrahen aktivitetet tona për ta mbajtur të gjallë kulturën tonë shqiptare në zemër të Europës, aty ku e ka edhe vendin. Janë për tu lavdëruar të gjithë ata qe me mundin dhe me përkushtimin e tyre po përkrahin qe manifestimet e tilla si ky ti shijon mërgata ynë shqiptare dhe jo vetëm ajo. Si përfundim pas këtij apeli, përshëndes të gjithë ata qe me praninë e tyre e respektuan figurën e poetit të madh, respektuan LSHAKSH-në dhe të gjithë aktivistët e saj. Uroj të takohemi në manifestime të tjera.

Sonntag, 8. Mai 2011

ZË I ËMBËL-ZËRI I ARBËRIT


ZË I ËMBËL-ZËRI I ARBËRIT

Maj8

ZË I ËMBËL – ZËRI I ARBËRIT
Për inatë të Beogradit
Shaban CakolliShaban Cakolli 
themeluan “Zërin e Arbërit”
Beogradi ushtroi dhunë
me na i zhdukë gjuhë e kulturë
Jo, mor  jo, kjo nuk ndodhë kurrë
Se shqiptarët e duan kulturën
e mbajnë në zemër ndezur si furrën.
Krerët sërb rrinin n´pallate
tue hartue elaborate
me u humbë shqiptarëve të drejta
me i ndjekë prej trojeve të veta
Shumë na ndoqën në dhena tjera
por në çdo skaj veprimtarë kena
sikur miku Imri Trena
që as natën s´bënë gjumë në sy
për shqiptarë të vjetër e t´ri
sjellin dritë, sjellin shkëndijë
Imri Trena në Norvegji
punoi mësues me nxënës të ri
i mbushë në zemra atdhedashuri
qe dhjetë vite mbanë një Radi
kombit tanë me i dalur hakit
përmes valëve të Zërit të Arbërit
tue shpërnda gjuhë dhe kulturë
mërgimtarëve sikur gurrë
Nuk pushoi zëri i krijuesit
kreu misionin e shejtë të mësuesit
gjithë në veprim kundër pushtuesit
çështjën tonë internacionalizoi
fëmijët në shkolla, shqip na i mësoi
asimilimi mos të na i gllabëroi
Zërin e Arbërit, si valë deti
Imri Trena e udhëheqi
me do miq çë pat pranë veti
veprimtarë Ali Rexhepi
krah me te hovin se ndali
zemërgjërë Driton Jashari
Dy shqiptare si Shota e Tringa
zonjat  Shemsije e Majlinda
Zëri i Arbërit për dhjetë vjet
në çdo shtëpi shqiptare u gjet
zë më i ëmbël nuk ka hiq
krejt shqiptarët i ka miq.

Donnerstag, 31. März 2011

Intervistë ekskluzive me zotin Hydajet Hysenin organizator i ngjarjeve të vitit 1981-shit ,intelektual krijues dhe ish i burgosur politik

Intervistë ekskluzive me zotin Hydajet Hysenin organizator i ngjarjeve të vitit 1981-shit ,intelektual krijues dhe ish i burgosur politik


е|

A. Dibrani

 Intervistë  ekskluzive me zotin Hydajet Hysenin organizator i ngjarjeve të vitit 1981-shit ,intelektual  krijues dhe ish i burgosur politik
cid:image002.jpg@01CBEFDB.BF673740
Intervistoi Asllan Dibrani
Ta përmendësh emrin  e  zotit Hydajet Hysenit një kohë ishte  frikë nga regjimi jugosllav,po ishte krenari  dhe gëzim  i veçante ta takosh një intelektual,një patriot , një guximtar  dhe një idealist të  veprimtarisë ilegale të  demonstratave të vitit 1981, ku shfrytëzuam rastin ta  zhvillojmë  një intervistë në Prishtinë  në vitin  jubilar të 30-vjetorit  të pranverës se ngjarjeve të vitit 1981 dhe kryetar  aktual i "Shoqatës së ish te burgosurve politik të  Kosovës"që bëri analizë  të thukët rreth ngjarjeve të lartshënuara, po edhe për   artin, kulturën, mediet, luftën e Kosovës, mërgatën shqiptare  etj. 
A.Dibrani  :Zoti Hydajet  ky vit shihet se do të jetë manifestimin i ngjarjeve të vitit 1981 ,a mund të na flisni se kush është organizator  dhe iniciues ?


Hydajet Hyseni  huke i mbajtur  fjalim 
demonstruesve në Prishtinë në ngjarjet e vitit 1981

Hydajet Hyseni: Si iniciues  jemi  ne  "Shoqata e ish të burgosurve politik"  duke parë  se vërtet  janë ngjarje  me rendësi për   historinë  e Kosovës  kemi bërë përpjekje qe edhe këto ngjarje të manifestohen sikur  i  kemi manifestuar edhe demonstratat e viteve të 68-ta në bashkëpunim me Arkivin Historik ,Institutin Albanologjike ,Universitetin e Kosovës dhe Institucione tjera përfshirëse qe kanë shprehur  gatishmëri  të bashkë-organizimit. Dëshira e jonë është që këto  organizime të tilla të marrin karakter institucional,deri me tani nuk kemi pasur ndonjë  harmonizim  të mirëfillit po në të ardhmen , pritet që të  intensifikohet  bashkëpunimi në  interesin e këtyre  ngjarjeve, që ishin  nacionale dhe  kombëtare. Kemi bërë një program  të ngjeshur   me karakter kulturor  manifestues ,do të kemi edhe konferenca  dhe  simpoziume ,tubime  si në Kosovë ashtu edhe në mërgatën shqiptare ku besoj se do t'ia dalim në krye që në forma dinjitoze do ta shënojmë pranveren e vitit 1981.

A.Dibrani:Zoti Hydajet ju u shprehet se keni pasur manifestim edhe   për përvjetorin  e vitit  1968-tës    si  dhe nga kush ?

Takim në Shoqatën e ish të burgosurëve
politik në Prishtinë nga e majta
Sabri Novosella,Hydajet Hyseni
Asllan Dibrani Meriman Braha 
dhe Berat Luzha


Hydajet Hyseni:Edhe ato janë organizuar nga" Shoqata e të burgosurve politik", nga "Muzeu i Kosovës"  ,"Instituti Albanologjik"  ai Historik etj. Atë përvojë   që kishim për ato ngjarje, po me te njëjtin program jemi edhe në vazhdimin e shënimit  të demonstratave të 81-shes ku ceka edhe ma herët se  tani ekziston shteti dhe institucionet dhe  është mirë që mos tu lihen ma tutje, vet aktoreve të atyre ngjarjeve të  merren me këto organizime   qe ishim vet protagonistet e tyre dhe ishim haraçpaguesit për to.

A.Dibrani:Këto ngjarje ishin si ma masivet që u mbështetën nga mbarë shtresa e lartë  e vetëdijes  siç ishin studentët ,profesorët ,intelektualët , punëtorët etj.  A konsideroni se këto ngjarje  duhet të shënohen edhe si ngjarje të rëndësishme si tradicionale,  sepse këto ngjarje ishin si zëdhënëse e ndryshimit të  sistemit komunist në ish  Jugosllavi  por edhe të parët në rajonin evropian  ?

Hydajet Hyseni: Ne  në rastin konkret jemi duke e bërë një shënim të këtyre ngjarjeve  në formë jubilare  qe ka një ndryshim se  janë ma masive, ma te përqendruara ne një organizim të mirëfilltë.  Shoqata e jonë ka bërë ma shumë se çdo institucion tjetër për t'i nderuar këto ngjarje në  një pretekst  të veçanet ,duke i përkujtuar  figurat e veçanta ,datat historike  vlerat e tyre etj  ku siç thatë edhe ju se  ne atë kohë ishin masive dhe këto vlera të asaj kohe po shkohet  që të jenë  manifestime   gjithë popullore .Ne kemi ngjarje të hidhura  sa të duash qe  çdo dite mund ta zëne një  vend ,po do të përpiqemi ti shënojmë në forma simbolike .Ngjarjet ma te rëndësishme  siç janë këto mund te mbesin si tradicionale dhe  jubilare .Shqiptarët ishim të parët në revoltën që regjimi jugosllav i shuajti ato demonstrata me dhunë dhe terror  në formë të përgjakshme ku pati  edhe shumë viktima dhe të burgosur!

A.Dibrani  :Edhe të popujt tjerë shënohen data   te ndryshme pikërisht aty ku unë jetoj në Gjermani psh data me karakter  historik po edhe data  lokale, apo edhe familjare  qe konsiderohen i  ma të veçanta prandaj për  këto ngjarje  si  plan program  çka keni   fillimisht?

Hydajet Hyseni:Po kemi bërë një serë planesh ku fillimisht do të  jemi  të "Qendra  e Studentëve" qe edhe filluan ato ngjarje,  do të vazhdojmë edhe në  sallën  1 -tetori  që janë mbajtur një mori aktivitetesh. Atje do të mbahet një program i pasur  artistik , ku  e kemi titulluar  "Kujtimi i marsit" po me 26 mars  ashtu   do të jemi të organizuar edhe në Bibliotekën Universitare   që do të mbahet  një orë e madhe letrare. Në këtë organizim  do të jenë  prezent edhe Lidhja e  shkrimtareve të Kosovës qe do të jetë letëraro-artistike ,me një prill  do të kemi një akademi që do të bëhet ndonjë përurim i ndonjë libri që do tu kushtohet dëshmove të kombit njëri nga librat do të jetë edhe një  libër i zotit  Jakup Krasniqit  që do të përurohet atë ditë. Në këtë tubim do të  jetë edhe një libër  nga Sabri Novosella për dëshmorët e vitit  1981-shit .Me 13 maj do të  jetë një takim kushtuar dëshmorit  Tahir Mehes .Në datën 3 qershor do të jetë një konferencë e këtyre  ngjarjeve që do të jetë mjaft  i ngjeshur me aktivitete të ndryshme d.m.th do të ketë një serë  aktivitetesh  të larmishme  që besoj se do të kemi një vit manifestues  jubilar  të 30 vjetorit të pranverës  se marsit  të ngjarjeve të vitit  1981. Vetëm ne këtë mënyrë mund ta shënojmë  bujëshmerinë e atyre ngjarjeve.

  A.Dibrani  :Këto manifestime qe pritet të bëhen  faktikisht   shpërthimi i ngjarjeve ishte në Prishtinë,  këto ngjarje a mendoni qe të  organizohen edhe ne qytete tjera ne koordinim me këshillin organizativ,  po edhe në Mërgatën shqiptare  ?

Hydajet Hyseni:Mendojmë qe edhe në  qytetet tjera të organizojmë   aty ku ka pasur  aktivitete të atyre ngjarjeve po edhe ne  Mërgatën shqiptare  siç është Amerikë,Gjermania,Zvicerra  Belgjika etj ,po në Maqedoni njëkohësisht do të ketë  organizime te këtilla kushtuar këtyre ngjarjeve .Nuk do te këtë kufij se në ato ngjarje ka pasur  njerëz qe   ishin aktive pa kufij ,po me një theks te veçanet  e falënderoj mërgatën shqiptare që ishte flaka  e  ndezur  gjithnjë  dhe ajo dha maksimumin e vet qe  ndikoj  edhe në  shumë fusha  për një organizim sa ma dinjitoz në interesin e çështjes kombëtare. Këto ngjarje të  atyre viteve  besoj se është një vit i  pasurimit të   së vërtetës  lidhur me ato ngjarje ,është  koha të ndriçohen ato ngjarje dhe ta zënë vendin e vet  në  historinë  e re shqiptare.
A.Dibrani  :Zoti Hydajet  ju thatë se ka  shtet tani,ka institucione , seksione  ministri  gazetar,publicist aktor etj .  A mendoni se këto organizma se e kanë dhënë provën  pranë  popullit  shqiptar  për  ngjarjet  e asaj kohe  apo edhe të luftës se Kosovës  ,me libra,broshura,vepra, shkrime,  filma.  drama  etj ?
Hydajet Hyseni: Nuk mund te themi se u bë diçka e kënaqshme  nuk ka pasur një  unifikim  të përbashkët për ti pasqyruar  ato ngjarje sa e si duhet! Ka mangësi  edhe në programet dramaturgjike  ,programe TV-neve  po edhe ne  publicistikë, që  vërtete është   një boshllëk qe  do ti kushtoj popullit shqiptar,  pasqyrimi i  luftës ,i atyre ngjarjeve te 81-ishit  ,  i rezistencës se minatorëve , po i popullit në tërësi , po edhe  shpresojmë se  në të ardhmen do të këtë   një publicitet ma i  dendur, me qëllim që të plotësohet ky  boshllëk   me  iniciativën e  medieve të ndryshme,   mendoj se do të këtë edhe programe televizive ma efikase,   në dramë po edhe në ndonjë film se  kjo periudhe është  mjaft e pasur, për ti lënë vepra  me vlerë popullit  shqiptar  në bazë të kronologjisë së atyre ngjarjeve  të 81-shit, po edhe të luftës së ma vonshme . Po me këtë rast është  një sinjal i mire i këtij viti që përmes  takimeve të  ftohen njerëzit e të gjitha zhanreve,  gjithçka qe kanë, ti qesin në letër  dhe t'ju lemë brezave qe po  vijnë pas nesh.
A.Dibrani  :A keni ndonjë mesazh  për krijuesit qe të punojnë ma me përkushtim për ndryshimet që u bënë në këtë  periudhë duke filluar me ngjarjet e Kosovës te 81-shit, rezistencës  së ma vonshme deri të fronti  luftarak  ku si rezultat erdhi  deri të një  synim i yni   i shpalljes se pavarësisë se Kosovës  ,po edhe nxitjen e  krijuesve me   financime   nga organeve kompetente të qeverisë  aktuale ?
Hydajet Hyseni:Përmes kësaj interviste shfrytëzoj rastin t'i  ftoj të gjithë krijuesit   që të punojnë ma me përkushtim   në  realizimin e veprave në fjalë. Nëse   e lëmë të na ikë koha dhe të na del   nga dora dhe mendja, do të na kushtoj ,sepse konsideroj se    kjo kohë  është shumë e pasur dhe e lavdishme për popullin shqiptar. Mendoj  të jetë një moment i fundit që të veprohet  dhe të  ndriçohet  kjo kohë se për ndryshe  do të tretem ,do te harrohemi dhe  do te sakrifikojmë një  periudhë  që u  la gjurmë  e veçantë,  prandaj  shpresojmë se edhe  qeveritarët do të ndërgjegjësohen  dhe do tu kushtojnë  rëndësi krijuesve si në  financë ashtu edhe në nxitje  për të gjitha ngjarjet me vlerë kombëtare  në të ardhmen.
A.Dibrani  :Ne jemi dëshmitar të kohës se historia e popullit shqiptar është shtrembëruar nga të huajt ,po tani kemi një potencial të mjaftueshëm historianesh ,krijuesish dhe  publicistësh që  ta përmirësojnë  të kaluarën tonë  të djeshmen të tanishmen dhe të nesërmen ?Nuk është koha ma të këndojmë këngë  odash po të dalim pran botës me filma  gjë që nuk u bënë ,me libra ,gjë që nuk u shkruan  , kemi një thesar  dhe bagazh të madh dëshmish  dhe argumente   mbi terrorin qe u zhvillua nga   pushtetarët serb të kësaj periudhe,ndërsa Serbia   ka nxjerr me qindra dokumente,libra,filma etj. Të gjitha   të rrejshme pa pasur argumente  lidhur me Kosovën,ku propaganda e saj me dokumente të shkruara dhe te shtrembëruara,  pazari po i han tek shumë popuj !?... Heshtja dhe mos veprimi ynë , neve do të   na kushtoj, po edhe po na kushton,  opinioni i juaj ju lutëm ?
Hydajet Hyseni:Po kjo pyetje është shume me vend që vërtet nuk është  shtruar  asnjëherë  seriozisht qe mund te themi se as përse afërmi nuk është bërë diçka e tille. Ka mangësi  dhe gjëra të pa qarta me vetën tonë të pa shpjegueshme...! Ne akoma jemi ne mjegull  nuk dimë të propagandojmë të vërtetën tone të dhimbshme por edhe krenare edhe se i kemi arsyet e plota   të përcëlluara me tragjedi kombëtare,  qe rrallë popull që i ka. Ne i kemi mbetur borxh  edhe luftës se dyte botërore,  pa u shtjelluar gjërat  dhe pa u pasqyruar  ashtu si është dashur!Ne nuk kemi as një film qe të dalim para bote  me ato  periudha  t'i plasojmë të kaluarën tonë tek shikuesi  i huaj , diçka te prodhuar nga vetja e jonë!? Nuk kemi as për lutën nacional çlirimtare ,as vepra letrare sa duhet. Akoma jemi në një kohë agonie të pa qartë për vetën tonë.  Siç duket   akoma kërkon kohë te kthjellohen edhe  mediet  e mirëfillta  nacionale për tu hyre këtyre   obligimeve  historike qe e kërkon  kombi shqiptar,  që vlerat tona  të  jenë prezentë edhe pran popujve tjerë  me një fjalë duhet ta  shfrytëzojmë  kohen dhe freskinë e  këtyre ngjarjeve me qëllim qe mos t'ja lëmë kohës te na i pluhurosë   frymëzimet, kujtimet  dhe   inspirimet  për krijimin e veprave   si në të shkruar , si në pikture , muzike apo edhe te filmi qe  është fjala për zhvillimin e shkencës ,kulturë dhe artit shqiptar  ashtu siç e ka meritua ky popull.
A.Dibrani  :Siç e dimë të gjithë se figura e Adem Jasharit hyri në historinë  e  kombit siç ishte edhe  i madhi Skënderbeu ,ku dha çdo gjë nga vetja për çlirimin e Kosovës!   A ka meritua ky që ta ketë një film , apo dhe ndonjë vepër  ,drame  apo diç tjetër ?

5151

Hydajet  Hyseni Asllan Dibrani dhe
Berat Luzha  ish të burgosur politik 
në burgun e Nishit

Hydajet Hyseni:Po si të themi  ka pasur përplasje , iniciativa  diçka simbolike por kur thua në  fushën kinematografike nuk është bërë as gjë !?... Për projekte te tilla duhet  te ketë   njerëz serioz, me një fjale ajo është një figurë ,që  nuk guxon te degradohet    me projekte shkel e shko ,këtu duhet të jenë  aktual njerëz profesionalist po edhe  te financuar nga shteti  duke i mbledhur njerëzit artistet  nga hapësira gjithëshqiptare.  Këtu duhet të mblidhen te gjitha forcat  kombëtare që te dalim me vepra sa ma të mira pran publikut  shqiptar po edhe ati ndërkombëtar.Ka qene mirë  qe edhe  mërgata shqiptare  përmes organizimeve te veta te jete prezentë  sa ma afër,    sepse të bashkuar do të krijojmë fuqinë e të krijuarit   dhe të vepruarit.

A.Dibrani  :Tani  pas lutës kemi mjaft  programe televizive   me kohëzgjatje edhe nga 24 ore   ,por janë kontestuese,  janë programe të pa vlera ,me programe të dobëta,  nuk kas program , edukativ sa duhet,histori , gjeografi,   ne te gjitha lëmit ka mangësi  qe nga RTK-ja si program shtetëror  e të gjitha të tjerat,ku nga njëherë janë aq irituese  a thua  se a ka ndonjë  kontrolle   nga ndonjë institucion shtetëror?
Hydajet Hyseni:Po pa dyshim se situata është e pa kënaqshme ,ka vështirësi,ka ngërçe,   ka punë jo profesionale  dhe jo adekuate  në këto programe , mungojnë programet shkollore , mungojnë  programet edukative ,pjesa intelektuale  ngurron të  kyçet  ne çështjen  e se vërtetës  duke ju lëshuar  hapësirën e pseudovlerave nga njerëz  te nivelit te ultë  jo profesional, me logjike te vjetër, duke vrapuar pas    karrierës, përfitimeve,kapitalit etj .

A.Dibrani  :A  mundet këtyre medieve  apo programeve tu ndalet hovi, ngase  një numër i tyre edhe  kanë ardhur   deri të paraja ku e di se nga por  nuk ka  plasim te interesave te popullit  në fushën e kulturës ,artit ,shkencës  etj?
Hydajet Hyseni:Nga organet kompetente    shpresohet se do të ketë efikasitet në të ardhmen  duke intervenuar shteti  pa u përzier   ecuria e politikes ne media  dhe pa  e cenuar te drejtën  e  fjalës se lirë të medieve,  shpresojmë se do të ketë progres  jemi shtet akoma i ri duhet ti kalojmë këtë fazë tranzicioni i të këqijave  edhe pa dëshirën tonë.

A.Dibrani  :Ma në fund  ju falënderojmë për kohën që gjetet për këtë intervistë duke i shpaluar shumë gjëra në segmentin  kombëtar të kulturës,   artit , dhe historisë së lavdishme të ngjarjeve të vitit  81-shit e këndej, keni ndonjë mesazh tuajin me qe  ju ishit protagonisti   po thuajse  numër një i atyre ngjarjeve te përgjakshme dhe ish i burgosur shumëvjeçar  ?
Hydajet Hyseni:I përshëndes të gjithë  qytetarët e Kosovës   dhe lexuesit e kësaj interviste qe sa do pak u munduam tu  kujtojmë   atë periudhë të hidhur, po edhe të lavdishme të popullit shqiptar  me qëllim që të jetë si synimi   bashkimit  i të gjitha forcave politike   dhe krijimin e  unitetit  institucional,  kur është ne pyetje çështja e Kosovës ,shfrytëzoj rastin ti përshëndes te gjithë  mërgimtaret   ku do qe janë  neper botë .

A.Dibrani  :Në këtë interviste shpesh përmendet mërgimtaret    edhe se jemi ne fund të intervistës  ma imponuat një pyetje , a mendoni se"Mërgatës Shqiptare" po i hyjnë  në  hak organet qeveritare nga e para qeveri deri me sot pas luftës  së Kosovës,  duke e harruar dhe shpesh edhe duke e  keqtrajtuar nga njerëz  te pa ndërgjegjësohem që  rastësisht  janë futur në institucionet qeveritare  që aspak nuk meritojnë të jenë  aty ku janë!?... Dihen meritat e mërgatës  në të gjitha kohërat.  Sot nuk kanë as një përfaqësues në parlamentin e Kosovës ?
Hydajet Hyseni:Me keqardhje e them se  mërgatës shqiptare nuk mund ti dilet haku asnjëherë  duke e pasur parasysh   pa kursyeshmërinë   ne asnjë kohë   të vetës së tyre  ,asnjëherë nuk e kanë kursyer kapitalin që të jenë prezent pran atdheut, nuk i harrojmë  sakrificat e tyre edhe ne luftën e Kosovës , nuk harrohen  edhe investimet e tyre  të deri tanishme . Nuk them se është përfillur sa duhet , por  përfaqësimin e tyre  besoj se parlamenti i Kosovës do ta këtë ne qendër te vëmendjes   se për ndryshe  deri me tani   Kosovën e ka mbajtur gjalle mërgata    dhe këto gjëra janë  qe duhet të diskutohen në të ardhmen !
Intervistoi Asllan Dibrani Prishtinë shkurt 2011


Mittwoch, 30. März 2011

LSHKASH

LSHKASH

Vlerësimi i Përdoruesve: / 2
I DobëtI Shkëlqyeshëm 

 

 Nobelistja dhe Shenjtorja Nënë Tereza u  përkujtua madhërishëm edhe  nga "Lidhja e Shkrimtareve ,Krijuesve dhe Artisteve shqiptarë në Gjermani"

a.d

Nga Asllan Dibrani

>>Me emrin e saj sot shqiptarët kane kurorëzuar  objekte publike të mëdha,  siç  janë spitale, shkolla,bulevarde qytetesh, por ma te veçanta janë sheshi  i Nënë Terezës në Tiranë ,sheshi i Nënë Terezës në Prishtinë , Aeroporti i Rinasit në Shqipëri etj

>>Në takim  në shenjë përkujtimi  të 100 vjetorit të lindjes së  shenjtores së mashe Nënë Terezës  u   hap edhe një Ekspozitë artistike
>>Biografia e Nënë Terezës

>>Pasaporta

>>Si arriti Nënë Tereza ta vizitojë për herë të parë Shqipërinë!

>>Mos të çuditemi me popujt tjerë qe mundohen me i përfitua edhe   këto  figura qe  linden nga djepi dhe nënat shqiptare

>>Deklaratat e dijetareve të mëdhenj dhe figurave të ndryshme për Nënë Terezën dhe disa anëtarëve të  LSHAKSH-së në Gjermani

>>Mesazh dhe thirrje kombëtare për kthimin e eshtrave të Nënë Terezës  në atdhe
Foto1
 
 
                                               Portret i Nënë Terezës

"Duke u mbështetur ne historikun e kësaj figure aq madhështorë dhe me vlerë, për kombin tonë  qe krijoj një imazh ne skenën e njerëzve ma me influencë në botë,  shfrytëzoj rastin qe tu bëjë thirrje  trashëgimtarëve të familjes se Nënë Terezës , qeverive  aktuale në Tiranë   dhe Prishtinë,zyrtarëve shqiptarë në Shkup  ,klerikëve  shqiptarë, dhe organizmave tjerë kudo qe janë  të formohet një (Këshilli   organizues  në nivel kombëtar me qellim të   sjelljes se eshtrave të  madhërishmes Nënë Terezës në atdhe  kudo qoftë në Shqipëri,Kosovë apo Shkup),  sepse vet trazimi i familjes Bojaxhiu në trojet shqiptare e dikton një gjë  të tillë,  me qellim, qe ti shtohet krenaria edhe ma e madhe popullit shqiptar  duke  i besuar këtij këshilli qe në mënyra diplomatike   në nivele shtetërore, të bëhet me dije  shteti indian se duhet me u gjet një marrëveshje  sa ma e shpejt ose qe ka nevojë të bëhet një presion  ndërkombëtar për ta kthyer një vlerë të kombit ne gjirin e vet dhe   ta realizojmë   ëndërron e saj qe të pushoj  në vendin e vet për gjithmonë!Varri i sajë në atdhe    do ti shtoj popullit shqiptar  edhe tepër ,një nder,krenari dhe një imazh  te pa vdekshëm".
 
 Duke e konsideruar vitin 2010 si "Vitin e Nënë Terezës”,në mbarë   botën shqiptare u nderua, u manifestua, dhe u përkujtuan me një sërë aktivitetesh të posaçme 100 vjetorin i lindjes së Nënë Terezës. Kalendar i pasur veprimtarish kulturore kushtuar kësaj figure i pushtoj   që nga institucionet ma te larta  shtatore në Shqipëri ,Kosovë ,Shkup.  në Preshevë në mërgatën shqiptare kudo që janë të shpërndarë nëpër botë shqiptarët.
 
Foto2
 
 Grup Shkrimtarësh  dhe artistësh  pjesëmarrës në  përvjetorin e Nënë Terezës pas përfundimit të manifestimit.
 Me portretin  dhe emrin e humanistes së madhe, me thënie e dedikime të saj u pllakosen   ndërtesat me të larta të kryeqyteteve tona , anës rrugëve dhe bulevardeve u vendosen  shenja dhe simbolet e saj . Veç anës dekorative, qytetarët patën  mundësi të shikojnë një inventar retrospektiv nga ekspozita me piktura si motiv  të figurës se Nënë Terezës,  ekspozita fotosh mbi aktivitetin e sajë në jetën  e përbotshme humanitare, botime librash  për jetën,  për të kaluarën e lavdishme te saj,  të një gruaje  me një zemër humaneje, dhe dokumente të aktivitetit të Gonxhe Bojaxhiut anembanë botës  së bamirësisë,në organizata,qeveri dhe ku jo! Këto materiale piktura,libra,gazeta,artikuj filma dokumentar monografi  dhe një thesar i madh dokumentesh,   sot   janë  arkivuar dhe ekspozuar në Biblioteka,  Muze Kombëtare, Kisha etj. Me emrin e saj sot shqiptarët kane kurorëzuar  objekte publike të mëdha,  siç  janë spitale, shkolla,bulevarde qytetesh, por ma te veçanta janë sheshi  i Nënë Terezës në Tiranë ,sheshi i Nënë Terezës në Prishtinë , Aeroporti i Rinasit në Shqipëri .Me emrin e Nënë Terezës dhe shumë organizma te tjerë janë emëruar duke e nderuar këtë figurë   aq madhështore ,por një nder to vlen ta themi se Katedralja e posa hapur në Prishtinë me emrin e sajë  ja shtoj vlerën popullit të Kosovës  ku ëndrra e  saj në forme instiktive  u arrit  sa do pak , sepse  gjithë këto manifestime dhe nderime kushtuar 100 vjetorit te Nënë Terezës  e zbehu mungesa e eshtrave të saj që nuk pushojnë ne vendin e vet, ku kishte me ju shtua imazhi dhe krenaria  gjithë kombit shqiptar kudo që të ishte varri i saj në Tiranë,Prishtinë apo në Shkup. I ngjashëm  një tubim   me karakter përkujtues u mbajt para pak ditësh edhe në Gjermani  nga "Lidhja e Shkrimtareve ,Krijuesve dhe Artisteve Shqiptarë në Gjermani" ,nga trungu  dhe promotori i  vetëdijes kombëtare  qe po i ndjek gjurmët e rilindëseve dhe patrioteve gjatë historisë në mërgatën shqiptare për çështjen e atdheut.

 
 Foto3
 
 Pamje nga një pjesë e sallës
 
 U  përkujtua madhërishëm Shenjtorja Nënë Tereza një figurë që e mishëroj tanimë veten me popullin e vet gjatë këtij viti 2010.
 

                                foto4
                            Një grup poetesh  duke e  përcjell manifestimin nga e majta Hasan Qyqalla
 
                             foto5
 Pal Sokoli Valdete Berisha  dhe Shaban Cakolli
 
 
Salla ishte e stolisur me një petk manifestues  ku  në pamjen e skenës dominonte figura e Nënë Terezës dhe mbishkrimi  kushtuar këtij takimi.
 

 
 
 
foto6
 
 
 Pamje nga një pjesë e sallës
 
 Takimi u mbajt ne një shtëpi kulture Gasstraße -10  58256 -E n n e p e t a l  të rrethin të Dortmundit të Gjermanisë. Ishte kënaqësi  ta përjetosh një  atmosferë festive nga njerëzit me  lami të ndryshme  të kulturës dhe veprimtarisë  artistike  të mbledhur  për një figurë me emër botëror. Fillimisht u prezantuar një studente Bleta  Kelmendi qe i përshëndeti të pranishmit në të dy gjuhët.
Nikollë Gjoni qe përfaqësonte Shoqatën “Stublla”, i përshëndeti të pranishmit dhe  u paraqit me një poezi kushtuar  Nënë Terezës  e shkruar nga  poeti ynë Hasan Qyqalla.
 
foto7 
 
 Hasan  Qyqalla  u paraqit me tekstin e Dr. Don Lush Gjergjit në foltore
 
 
Pastaj ne skenë u ftua  zoti Hasan Qyqalla ta  paraqes tekstin dhe    fragmente të zgjedhura  nga Dr. Don Lush Gjergji studiues i biografisë së të madhes Gonxhe Bojaxhiu - Nënë Tereza, qe për shkaqe objektive nuk mundi te marre pjesë në këtë takim!Tekstin  e zotit Qyqalla e prezantoj në gjuhën gjermane  z. Ferdinantd Nokaj.
Këngëtari popullor Agim Gashi recitoi një poezi kushtuar Nënës Terezë dhe këndoi këngë  për Nënë Terezën.
 
 
foto8
 
 
 
 Dy vëllezër  dhe motër Brikenë,Bledar dhe Blegin Berisha
 
 Dy vëllezër  dhe motër Brikenë,Bledar dhe Blegin Berisha nga shkolla shqipe dhe shoqata ”Iliria” e Heildelbegut u paraqiten me këngë dhe e  përcollën   programin  në disa pika gjatë  prezantimit. Udhëheqësja e programit  z.Blerta ju uroj mirëseardhje përshëndetëse  disa miqve gjerman qe ishin ne sallë , një nder to ishte edhe  Renate Fuest dhe zonja Shukrie  Ismaili nga  partia e SPD-së gjermane. Shkodran Tolaj një tenor i muzikës dhe këngës  universale i mahniti publikun  me një paraqitje shume atraktive  qe i dha sallës një manifestim artistik.
 
 
Në takim  në shenjë përkujtimi  të 100 vjetorit të lindjes së  shenjtores së madhe Nënë Terezës  u   hap edhe një Ekspozitë artistike 
 
 Asllan Dibrani  anëtar i kryesisë së LSHAKSH-së i përshëndeti të pranishmit për pjesëmarrje në këtë takim dhe informoj të pranishmit me aktivitetin e sektorit të artit pamor pranë LSHAKSH-së,  ku i publikoj emrat e mese 39  piktorëve dhe skulptorëve  brenda Gjermanisë dhe jashtë saj, që do të jenë një seksion veprues  në shoqatë dhe për planet e shtrirjes së këtij sektori edhe jashtë kufijve të Gjermanisë, ku nder të tjera theksoj me sa vijon duke u përqendruar në  ekspozitën  e kësaj  dite kushtuar  kësaj Akademie.
foto9
 
 
 
 Asllan Dibrani  gjatë diskutimit
 
 
 
 Për programim  e sotshëm kushtuar kësaj akademie  me një theks të veçantë përshëndes  piktorët dhe skulptorin Male Myrten  që me qindra kilometra morën pjesë në hapjen e kësaj  "Ekspozite" të artit  pamor ,një art qe  sot i bashkuan brushat  dijen,dhe krijimtarinë e vet qe një here  është edhe tubimi i dytë  në LSHAKSH-së,  pos ekspozitës qe u hap  në takimin e orës letrare kushtuar Azem Shkrelit.
Në këtë   takim  në shenjë përkujtimi  të 100 vjetorit të lindjes së  shenjtores së madhe Nënë Terezës  pjesëmarrës të kësaj ekspozite  janë: Malë Myrtaj skulptor,Dan Gashi,Sokol Maloku, Asllan Dibran Valdete Berisha dhe Augustin Pergega piktor .

                                        foto10


                                              Punim i Malë Myrtes skulptor


 foto

 Punime nga Valdete Berisha piktore nga Belgjika

foto
 Piktorët pjesëmarrës te  ekspozitës  artistike  dhe krijues të tjerë

foto

  Shaban Caklolli në vizitën e  Ekspozitës.

 Pastaj zoti Dibrani tha  aktivitet i veçante aktual i imi është qe ta themelojmë  një "Shoqatë të piktorëve dhe skulptorëve në mërgatën shqiptare në shtetet e  Evropës me seli në Gjermani" e cila do te jetë si urë lidhëse dhe ambasadore për artin  dhe pikturën  shqiptare në Shqipëri , Kosovë dhe trojet tjera  shqiptare.

Pastaj ne vazhdim tha që 15 vite me aktivitete të herëpashershme me biseda, takime, thirrje, konsulta, sot i kam tubuar rreth vetes mese   39 piktorë të ndryshëm në Gjermani,Austri,Holande,Belgjikë, Zvicër etj , që pritet kjo ide të bëhet  realitet.
Një shoqatë, e cila është shumë e domosdorëshme të veproj dhe ta bashkojë artin e brushave të tyre në Gjermani  dhe vendet e lartshenuara.


 foto13
 Punim  nga Valdete Berisha
 Asllan Dibrani në ditën e manifestimit


foto

 Ekspozitë e përbashkët nga   skulptori Male Myrtaj  dhe piktoret Asllan Dibrani  piktor,Valdete Berisha piktore dhe poete Dan Gashi  piktor,Sokol Maloku piktor

foto 

 Punimet  nga  piktori Dan Gashi vaj

foto

 foto


   Punim në vaj  peizazh  nga Asllan Dibrani

foto

 Grup  pjesemarres  i takimit Selvete Terstena kengetare,Shkodran Tolaj kengetar,Asllan Dibrani  piktor,Valdete Berisha piktore dhe poete Dan Gashi  piktor,Sokol Maloku piktor dhe Mustafe shabani  veprimtar.
 
 
 
foto
 
 Kryetari i Lidhjes se Shkrimtarëve ,Artistëve dhe Krijuesve Shqiptarë
në Gjermani Martin Çuni ,Asllan Dibrani etj.
 Në skenë u ngjit Pal Sokoli i cili i gjithashtu i nderoj publikun dhe  u paraqit me dy rrëfime nga libri”Thëllim në dashuri” dhe një poezi kushtuar Nënës nga libri “Kambanë e pëlcitur dhembja”. Shaban Cakolli pasi përshëndeti të pranishmit për pjesëmarrje në këtë manifestim, foli edhe për letërsinë shqipe në përgjithësi dhe me theks

të veçantë letërsinë e mërgatës “Letërsia në mërgim. Z. Cakolli lexoi poezinë “Pëllumb i huaj” nga libri i tij “Tokë Dardane”gjithashtu me tematikë për  Nënën Terezë. Zoti Dibran Demaku shkrimtar  i shprehu falënderimet  ma të sinqerta ndaj pjesëmarrësve edhe theksoj se ne sot kur po përkujtojmë  100 vjetorin e  lindjes se Nënë Terezës duhet ta cekim  dhe   31vjetorin e të vetmes shqiptare qe fitoj çmimin Nobel ,e   ku pos të tjerash u paraqit edhe me   një poezi qe i kishte kushtuar çmimit Nobel  të Nënë Terezës.
Me program kulturor takimi  u përcjellin nga  toneri  Shkodran Tolaj i shoqëruar  me Driton  Gashin, ndërsa si rapsod popullor ishte Agim Gashi me këngëtaren Selvete Terstenen dhe grupi i valltareve.

 foto

 Këngetari Shkodan Tolaj  pran publikut

foto
 Agim  Gashi rapsod  krijues  duke recituar një poezi për Nënë Terezën


foto
 Këngëtaren Selvete Terstenen pran publikut

Më herët është  shpallur konkurse i pikturës ku në qendër të vëmendjes dominon  portreti nga  bamirësja shqiptare Nënë Tereza.

foto
  Pjesa përfundimtare e manifestimit ju përkushtua ekspozitës artistike  të konkurruesve në konkursin e shpallur”Nëna Terezë dhe populli shqiptar”për të cilin u ndanë shpërblime .

foto
 Martin Çuni Kryetar i LSHAKSH-së duke i ndarë shpërblimet
 
 
 Komisioni në përbërje të Pal Sokolit, Shaban Cakollit dhe Sadri Gashit pasi i vlerësoi konkurrimet vendosi qe të shpërblej :Vëndi i parë;Valdete Berisha nga Belgjika,Vendin i  dytë ju  takoj ; Dan Gashi dhe Asllan Dibranit(Gjermani). Ndërsa vendin e tretë e ndanë për ; Sokol Malokun  dhe Augustin Pergegaj(Gjermani). Shpërblimin e publikut e mori skulptori  z. Malë Myrta për skulpturën “Loti” të cilën ja dhuroi LSHAKSH-së.
 
 
foto 
 
Dy  piktor Valdete Berisha dhe  z. Asllan Dibrani këtë shpërblim i dhanë për “Shtëpinë e jetimëve” në Mitrovicë  dhe Asllani shpërblim ja dhuroi LSHAKSH-së.
 
 
foto 
 
 
    Pamje  e publikut gjatë vizitës se ekspozitës
 
 Z. Martin Çuni, kryetari i LSHAKSH-së në Gjermani, shpërndau edhe disa mirënjohje disa personaliteteve, për kontribut për popullin shqiptar. 1. Bibë Nokaj nga Hageni, 2. Murat Ahmeti nga Ennepetali. 3. Priftin Andreas Wellmar nga Frankfurti dhe 4. Priftin Harald Maron nga Ennepetali, të cilët përgjatë luftës në Kosovë  kanë dhënë provat njerëzore  dhe  humanizmit  ne shumë fusha. Këta u shpërblyen me nga një pikturë të piktorit Kastriot Maliqi. Pastaj për kontribut manifestimit për Nënën Terezë morën;1. Selvete Terstena, 2. Halit Berisha. 3. Shaban Cakolli nga një pikturë të Nënës Terezë.
Biografia e Nënë Terezës

Anjezë (Gonxhe)Bojaxhiu lindi në Shkup në një familje shqiptare. I ati, Kola, një tregtar i pasur, mori pjesë në lëvizjen për çlirimin e kombit shqiptar nga sundimi osman dhe rridhte  nga një familje patriotike. Në moshën 18-vjeçare Anjeza u largua nga Shkupi dhe shkoi në Irlandë për t’u bërë murgeshë thjesht në shërbim te njerëzimit sipas rregullave të besimit krishterë.

  Një letër e Nënë Terezës, e shkruar në shqip dhe mban datën 12 shtator 1928. Është një letër lamtumire shkruar në adresë të tezes së saj e quajtur Lisi:

“E dashtuna tezja Lisi!

Më 26 t’kti mujit po nisem prej Shkupit. Po muj me ju shkrue dy tri rrjeshta tuj daj prej jush. Lamtumir e dëshiroj qi zoti ju nep shka t’ju dishiron zemra. Pritni të faluna ma t’përzemërta! Gonxhja” 
Kjo është letra e Nënë Terezës kur ndahej nga familja e saj në Shkup. Vetëm pas 30 vjetësh ajo do ta takonte të vëllanë Lazrin, por jo nënë Dranen dhe motrën e saj Agen të cilat pas Luftës së Dytë Botërore u vendosën në Shqipëri.

 

Pasaporta

Emri: Anjezë (Gonxhe) Bojaxhiu
Ditëlindja: 27 gusht 1910
Vendlindja: Shkup

Origjina: Shqiptare murgeshë në Urdhrin e murgeshave të Loretos. Në dhjetor 1928, Anjeza me emrin Marie Tereza u nis për në Indi. Në vitet ’30 filloi t’u jepte mësime gjeografie dhe feje vajzave të kolegjit të Shën Mërisë në Entali, Kalkutë te Indisë, ku u bë edhe drejtoreshë. Në vitin 1948, me leje të Vatikanit, Nënë Tereza la urdhrin e Loretos, hoqi veshjen e zezë dhe veshi sarin e bardhë të indianeve të varfra. Pasi u largua nga manastiri, shkoi në Patna, ku ndoqi një kurs 3-mujor për infermiere në spitalin e misionarëve "Mjekë Amerikanë". Pasi u kthye në Kalkutë krijoi Kongregacionin e Misionarëve të Bamirësisë. Ajo mësonte fëmijë të varfër dhe kujdesej për të sëmurët, që gjendeshin në rrugët e Kalkutës. Populli indian Nënë Terezën e përkrahu për mirësinë dhe dashurinë që tregonte për të varfrit. Asaj iu dhurua si ndihmë për të varfrit tempulli më i lashtë i Kalkutës, që i përkiste fesë së Indisë. Për punën e saj të madhe iu dhanë qindra çmime e diploma të ndryshme dhe më 10 dhjetor 1979 iu dha në Oslo edhe çmimi “Nobel” për paqen. Një nga gëzimet më të mëdha të Nënë Terezës ka qenë ardhja e saj në Shqipëri. Në Tiranë ajo mori pjesë në rihapjen e kishës katolike, e cila ishte kthyer në kinema nga diktatura komuniste dhe themeloi shtëpinë e parë të misionit të saj. Murgeshat misionare të bamirësisë janë sot të pranishme në 7 zona të Shqipërisë dhe ndihmojnë të varfrit. Ky është edhe kurorëzimi i njërës prej ëndrrave të jetës së Nënë Terezës.

Si arriti Nënë Tereza ta vizitoje për here te parë Shqipërinë!

Përpjekjet e shtetit shqiptar për të vendosur lidhje për të pasur njohje me Nënë Terezën kanë filluar që në vitin 1988. Ka qenë komuniteti i Sant Exhidios, që zhvillonte bisedimet dhe ndërmjetësitë për të realizuar dhe mundësuar lidhjet midis Shqipërisë dhe Nënë Terezës. Kjo ndodhi sepse Shqipëria në atë periudhë ishte një vend me sistemin komunist  dhe nuk kishte marrëdhënie diplomatike me Vatikanin dhe, njëkohësisht, mesa duket nuk dëshironte ta bënte si një çështje të diplomacisë shqiptaro-italiane. Përpjekjet e para janë zhvilluar nëpërmjet ambasadës së Shqipërisë në Itali dhe kontakteve me komunitetin e Sant Exhidios. Kategoria e dytë e dokumenteve i përket pas vitit 1988, në fillim ato nuk kanë të bëjnë drejtpërdrejtë me dorën e Nënë Terezës, janë dokumente, të cilat përmbajnë informacione ose relacione të shprehura në rrugë diplomatike. Në vitet 1989-1990 datojnë procesverbalet e bisedimeve të Nënë Terezës me autoritetet shqiptare, me Nexhmie Hoxhën dhe një procesverbal mjaft i qartë me Ramiz Alinë. Në vitin 1991 ajo vizitoi Shqipërinë dhe hapi menjëherë misionin e saj. Po ashtu është një letër e Nënë Terezës, në origjinal, në anglisht e shkruar me shkrim dore, drejtuar Ramiz Alisë, në të cilën pak a shumë në një përkthim të lirë në shqip thotë: “Pas shumë e shumë vitesh, duke shtegtuar nëpër dhjetëra vende të botës për të krijuar vendin tim të bamirësisë më në fund deshi i lumi Zot, që të më jepet leja që të vij në vendin tim të shoh varret e të parëve, të ve një tufë me lule dhe të nderoj kujtimin e tyre, të shoh popullin dhe vendin tim dhe të shpresoj në hapjen e misionit për të varfrit në Shqipëri”.
 
 
 
 
foto 
 
 
 Publikime të Nënë Terezës në Shqipëri pran popullit të shumë vuajtur nga sistemi monist
 
Mos të çuditemi me popujt tjerë qe mundohen me i përfitua edhe këto figura qe  linden nga djepi dhe nënat shqiptare!

Kjo letër e saj drejtuar organeve diplomatike shqiptare  vërtet është prekëse dhe irituese. Na e futi memorien e të menduarit se si i vuri gjithë ato ndërkëmbëza Nënë Tereza duke ndërmjetësuar  të huajt që ta   pranojmë si  figurë tonën, një figurë aq madhështore siç ishte Nënë Tereza me  reputacion botëror ?... E gjithë bota shijoj humanizmin dhe shpirtmadhësinë e saj e shqiptarët u hamendeshin se ç'të veprohet me një njeri të humanizmit  dhe bërë mirësisë siç ishte Nënë Tereza pjellë edhe gjak i yni, pa pretendime politike ?!Mos të çuditemi me popujt tjerë qe mundohen me i përfitua edhe këto  figura qe  linden nga djepi dhe nënat shqiptare dhe nuk dimë t'i ruajmë siç po ndodh shpesh me shkrime antishqiptare  për figurën e Skënderbeut  nga" pseudo analist dhe gazetarë"  sigurisht me prejardhje sllave apo kush e din se nga vijnë, por flasin dhe shkruajnë shqip!...

Deklaratat e disa dijetareve te mëdhenj dhe figurave të ndryshme për Nënë Terezën dhe disa anëtarëve të  LSHAKSH-së në Gjermani.
 
Papa Gjon Pali II: “Nëna Terezë, shembull i transformimit njerëzor të dashurisë së Zotit”;
William Bill Clinton (president amerikan): “Vigani i shekullit tonë”;
Dr.Sali Berisha: “Bija më e shquar e kombit tonë”;
Ismail Kadare: “Bota dhe populli ynë mbetën jetim pa të”.
Chirac (kryetar i Francës): “Më pak dashuri në botë pas vdekjes së Nënës Tereze”;
Tony Blair (kryeministër britanik): “Shpirti i saj do të rrojë si inspirim për të gjithë ne”;
Dr. don Shan Zefi: “Shenjtëreshë e ditëve tona”;
Dr. don Lush Gjergji: “Ajo ishte dashuri në vepër”;
Dr. don Prekë Lazri: “Njeri i shekullit që i shtyri njerëzit të besojnë në Zotin”;
Imzot Mark Sopi: “Do të mbetet në kujtim të përhershëm derisa të ekzistojë njerëzimi”;
Imzot Rrok Mirdita: “Nëna Terezë ishte princeshë e dashurisë”;
Akademik Mark Krasniqi: “Simbol i traditës sonë”;
Bekim Fehmiu (artist): “Pas Skënderbeu u largua edhe Nëna Terezë”;sa ishte gjallë;
Sabri Koçi (kryetar i Komunitetit shqiptar të besimit islam): “Vdekja e Nënës Terezë ishte vdekja më e rëndë për kombin tonë”;
 
Njëkohësisht edhe një grup krijuesish nga LSHAKSH-së biseda qe zhvilluam me ta u prononcuan  se Nënë Tereza ishte një figurë protagoniste qe në një mënyrë i hapi  popullit shqiptar një  dritare  mbi çështjen  njerëzore dhe  humanitare. Këta u ndien krenar qe sot gjinden të tubuar për  ketë manifestim. Me krijimet e tyre u zotuan që qo ta ndjekin rrugën e  rilindëseve tanë me qëllim qe të jemi në shërbim të atdheut për ta ruajtur  gjuhen dhe kulturën tone ne mërgatë. Po thuajse  deklarata te ngjashme  dhanë, zoti Martin Çuni LSHAKSH-së,Shaban Cakolli poet dhe publicist, Hasan Qyqalla poet,Pal Sokoli poet ,Bastion Nushiqi aktivist i çeshtjes kombëtare,Dan Gashi piktor,Dibran Demaku shkrimtar, Malë Myrta skulptor,Valdete Berisha poete dhe piktore,Sadik Krasniqi poet,Agim Gashi poet kengetar, selvete Terrstena kengetare ,Naser Halili poet  etj.
 
Mesazh dhe thirrje kombëtare për kthimin e eshtrave të Nënë Terezës  në atdhe

Duke u mbështetur ne historikun e kësaj figure aq madhështorë dhe me vlerë, për kombin tonë  qe krijoj një imazh ne skenën e njerëzve ma me influencë në botë,  shfrytëzoj rastin qe tu bëjë thirrje 
 
foto 
 
 
 Varri i Nënë Terezës  në vend të huaj në Indi e largët për shqiptarët nder kryeveprat e kombit
 
 
trashëgimtarëve të familjes se Nënë Terezës , qeverive  aktuale në Tiranë   dhe Prishtinë,zyrtarëve shqiptarë në Shkup  ,klerikëve  shqiptarë, dhe organizmave tjerë kudo qe janë  të formohet një "Këshill   organizues  në nivel kombëtar me qellim të   sjelljes se eshtrave të  madhërishmes Nënë Terezës në atdhe  kudo qoftë në Shqipëri,Kosovë apo Shkup",  sepse vet trazimi i familjes Bojaxhiu në trojet shqiptare e dikton një gjë  të tillë,  me qellim, qe ti shtohet krenaria edhe ma e madhe popullit shqiptar  duke  i besuar këtij këshilli qe në mënyra diplomatike   në nivele shtetërore, të bëhet me dije  shteti indian se duhet me u gjet një marrëveshje  sa ma e shpejt ose qe ka nevojë të bëhet një presion  ndërkombëtar për ta kthyer një vlerë të kombit ne gjirin e vet dhe   ta realizojmë   ëndërron e saj qe të pushoj  ne vendin e vet për gjithmonë! Varri i sajë në atdhe    do ti shtoj popullit shqiptar  edhe ma një nder,krenari dhe një imazh  të pa vdekshëm.

Foto-Reportazh nga Asllan Dibrani dhjetor 2010  Shtutgard  Gjermani